søndag, april 12, 2009

Frokost

Man skryter fælt av det franske kjøkken, men franskmenn spiser ikke frokost. I beste fall består den av en croissant (halvmåneformet bakeverk av smørdeig) og kaffe. I det hele tatt er brød med pålegg en fremmedartet rett for franskmenn. Det kan derfor være litt vrient å kombinere norske frokostvaner (dvs. mine - jeg eter som en gamp til frokost) med franske.

Franskmenn har derfor heller ikke det vanlige utvalget av brødpålegg som man er vant med fra Norge. Det går mer på det generelle. Du får ost, skinke (ikke ment for pålegg, noen alldeles schvære skiver) og syltetøy i butikken, men hva hjelper det når den berømte franske pariserloffen er tørr som fy etter fire timer ... Og i den grad franskmenn har pålegg, er de ofte sært krydret. Salamien, f.eks., er sur og usmakelig, etter mitt mål.

Det var derfor med stor glede jeg fikk tips på jobben at jeg måtte til bakeren og kjøpe "pain complet" (komplett brød) og "mousse de fois" (levermos, pâté blir noe helt annet) på butikken for å få en tilnærmet norsk frokostopplevelse med kneip og leverpostei. Ellers må jeg importere geitost og kaviar fra Norge. Heldigvis er jeg glad i både brie og munster, men det kan bli noe kraftig til frokost.

Og melken er faktisk bra, og smaker som "norsk", hvis man kjøper den ferske, og ikke lang-pasteuriserte.

Men prisene! Det lille "pain complet" jeg kjøpte i går kostet vel 20 kroner, og rekker knapt til 3 måltider. Paris er dyrt.

Ingen kommentarer: